När kollade du din backup senast?

När kollade du din backup senast?

Att du ska ta backup på ditt företags data vet du nog. Men när kollade du din backup senast? Med detta menar jag att du verkligen kan återställa från dina säkerhetskopior? Och var lagrar du dina säkerhetskopior? Om svaren på dessa frågor är ”aldrig” och ”på kontoret” så har du nog en del att fundera på!

Man brukar säga att man ska tänka 3-2-1 när det gäller backup. Detta betyder att man ska ha tre kopior på två olika medier. En av de tre kopiorna ska dessutom finnas på annan plats än på kontoret (eller var man nu har säkerhetskopiorna). Att en kopia ska finnas på annat ställe handlar naturligtvis om att man ska klara brand och inbrott på kontoret utan att riskera att man blir av med all information.

Och så till frågan i rubriken – när kollade du din backup senast? Du inser nog att om du aldrig kollat att du kan återställa filer från säkerhetskopiorna du har så vet du ju inte om du slösar hårddiskutrymme i onödan. Jag minns själv ett hårddiskhaveri på en tidigare arbetsplats där vi tog backup varje natt på servrarna. Varje natt byttes band i bandstationen där säkerhetskopiorna lagrades. Dock hade ingen på IT-avdelningen kontrollerat att det gick att återställa. När hårddisken (eller -diskarna) rasade så innebar det ett totalt stopp på över fyra dygn om jag minns rätt. Hur mycket pengar detta kostade har jag ingen aning om, men du kan säker fundera på hur mycket du skulle förlora dels i försäljning och dels i anseende och renommé om du inte kan serva dina kunder på fyra dygn.

Finns det ofelbara backupsystemet?

Tar du backup till en NAS? Se då till att ha den uppsatt i en RAID-konfiguration så att du kan byta hårddiskarna utan att tappa data. Och se till att byt dem, kanske en disk var tionde månad så att du hela tiden har friska diskar i din backup-server. Och fundera på, trots alla löften från IT-leverantörerna att deras system är ofelbara, på frågan när kollade du din backup senast.

Ibland har jag stängt av skärmarna på kollegornas datorer och sagt att ”oj, nu gick nätverket ner” för att kolla att de följer rutinerna för att direkt kunna övergå till manuell hantering av uppgifterna. Ibland har det fungerat, ibland inte.

Behöver du hjälp med din IT så tveka inte att kontakta mig. Och glöm inte prenumerera på Falk Systematiks nyhetsbrev!

Rulla till toppen