Nyhetsbrev 2022-05

falk systematik nyhetsbrev

Här är Falk Systematiks nyhetsbrev 2022-05. Du vet väl att du kan prenumerera på nyhetsbrevet? Du kommer inte bli bombarderad med mejl. Jag skickar dem nämligen aldrig oftare än varannan månad.

Välkommen som prenumerant!

Hälsningar,
Pontus Falk

Falk Systematik

När jag nu lägger sista handen på detta nyhetsbrev skiner solen. Jag tänker att det är synonymt med framtiden trots att Expressen just publicerat en nyhet om att Tik-tok-aktien rasat 36%. Kriget i Ukraina påverkar fortfarande många branscher negativt och Nordea varnar om ränteuppgång under 2022 och 2023.

Trots detta hör jag positiva signaler från flera kunder. Första tertialet 2022 har visat bättre siffror än motsvarande period 2019 för många.

Snart stänger Sverige

Idag den 24 maj är det 31 dagar kvar till midsommarafton. Någon vecka efter små grodor och sill i goda vänners lag stänger Sverige. Detta gör att det är hög tid att ta tag i saker du vet måste vara klart i augusti. Kanske gäller det även saker som måste vara klart i september. Behöver du hjälp med något inom Falk Systematiks områden, dvs att skapa allehanda rutiner, så kontakta mig.

Semestertider innebär också att många säsongsanställda utför det arbete som i vanliga fall utförs av fast anställda. Risken för att bedrägliga mejl och telefonsamtal orsakar extra arbete och/eller kostnader för dig som arbetsgivare. Ingen kedja är starkare än den svagaste länken. Denna länk är även under semestertider oftast personalen. Vill du ha hjälp med utbildning av dina kollegor i detta ämne så tveka inte att kontakta mig.

När kollade du din backup senast?

Att du ska ta backup på ditt företags data vet du nog. Men när kollade du din backup senast? Med detta menar jag att du verkligen kan återställa från dina säkerhetskopior? Och var lagrar du dina säkerhetskopior? Om svaren på dessa frågor är ”aldrig” och ”på kontoret” så har du nog en del att fundera på!

Man brukar säga att man ska tänka 3-2-1 när det gäller backup. Detta betyder att man ska ha tre kopior på två olika medier. En av de tre kopiorna ska dessutom finnas på annan plats än på kontoret (eller var man nu har säkerhetskopiorna). Att en kopia ska finnas på annat ställe handlar naturligtvis om att man ska klara brand och inbrott på kontoret utan att riskera att man blir av med all information.

Denna del av Falk Systematik nyhetsbrev kommer från en tidigare nyhetspost. Du kan läsa posten i dess helhet här.

Att följa GDPR

Hela idén med att inte sprida information utanför EU/EES-området är för att det bara är inom EU/EES som GDPR har jurisdiktion. Att följa GDPR kan vara svårt och samtidigt mycket enkelt. Behöver du hjälp så tveka inte att kontakta Falk Systematik.

Det är bara inom EU/EES du har rätt att bli glömd, få felaktig information om dig rättad och få information om dig utlämnad från företag som har informationen om dig i sin besittning. Så fort informationen lämnar EU/EES så hamnar den under jurisdiktion som kanske aldrig tillåter att den raderas.

Mycket av det som skrivs om GDPR just nu är en konsekvens av den så kallade Schrems II-domen. Du hittar en lättläst sammanfattning av domen här.

Denna del av Falk Systematik nyhetsbrev kommer från en tidigare nyhetspost. Du kan läsa posten i dess helhet här.

Rulla till toppen