Danmark tillsätter digitaliseringsråd

danmark digitaliseringsråd

Danmark har tillsatt ett digitaliseringsråd. En i grunden bra idé för att hjälpa politikerna att fatta rätt beslut om vår digitala framtid. Som ordförande har man enligt version2.dk valt Nana Bule, VD för Microsoft i bland annat Danmark. Hur gör du när du väljer IT-system? Köper du ett system som en befintlig leverantör rekommenderar? Eller gör du en egen utvärdering av flera alternativa system? Danmark gör mycket rätt, men ibland blir det väldigt fel.

Hur agerar du själv?

Du har som företagare självklart förmodligen redan ett eller flera IT-system. Hur valde du system? Lyssnade du bara på vad vänner och bekanta rekommenderade eller gjorde du en egen utvärdering? Eller valde du system som en befintlig leverantör rekommenderade utan att undersöka alternativa system?

Nedan listar jag några viktiga punkter att ha koll på när man väljer IT-system.

  1. Vem äger datan?

    Du kan ju så klart tycka att det är en självklarhet att du äger data som du tillför in i ett IT-system. Men kan du verkligen få ut all data från en leverantörs IT-system som du köper?
  2. Hur kan du få ut all data?

    För att du inte ska bygga fast dig i ett system så måste du kunna exportera ut befintlig data ur ett IT-system för att därefter importera den in i ett nytt system. Ta reda på i vilket eller vilka format du kan få ut informationen. Om exporten endast kan ske till ett egenutvecklat format bör du dra öronen åt dig. Anledningen är så klart att detta format inte utan stora kostnader kommer kunna importeras när du väljer att byta IT-system.
  3. För vem är informationen tillgänglig?

    Att din information är din kan tyckas vara en självklarhet. Dock kommer i många fall också leverantören av ett IT-system ha tillgång till din information. Läs avtalet hur denna tillgång regleras!

Låt Falk Systematik bli ditt eget digitaliseringsråd

Danmark tillsätter ett digitaliseringsråd. Om än med en ordförande som lever på att sälja IT-system. Hur ser ditt företags digitaliseringsråd ut? Kontakta mig om du har funderingar på detta område så ser vi vad jag kan hjälpa ditt företag med!

Fler nyheter från Falk Systematik hittar du här.

Rulla till toppen