Njuta av lediga dagar

Njuta av lediga dagar

Många är långlediga den kommande helgen. Förhoppningsvis kan även du njuta av lediga dagar! Chansar du på att även hackarna tar ledigt? I så fall får du nog tänka om. Detta med anledning av att de använder automatiserade verktyg för att hitta svagheter i nätverk. Och när de väl hittat en angreppsväg in i ett nätverk kanske de inte ens behöver mänsklig handpåläggning för att utpressningskryptera datorer och servrar i ditt (företags)nätverk.

De vanligaste angreppsvägarna in i ett nätverk är antingen via länkar eller bilagor i e-post eller via säkerhetshål i tjänster för fjärrstyrning av datorer (källa Wikipedia). Den första angreppsvägen är nästan omöjligt att täppa till. Detta med anledning av att vi av någon underlig anledning tror gott om folk, även okända, som mejlar oss. Den andra angreppsvägen är rätt lätt att lösa. Det gäller bara att ständigt hålla alla mjukvaror i servrar, datorer och brandväggar.

Har du rutinerna på plats för att kunna njuta av några lediga dagar?

Dags att njuta av några lediga dagar

Kanske åker du till eget eller annans fritidshus. Eller till föräldrar eller svärföräldrar. Många kommer tillsammans, precis som det ska vara under våra storhelger. Att umgås med nära och kära är någon vi ska värna.

Samtidigt finns det risker.. Ingen kedja är ju starkare än den svagaste länken och helt plötsligt kommer många tillsammans i ett och samma nätverk. På din arbetsplats kan du ha koll på att alla datorer etc är uppdaterade, men ”på landet” är det kanske litet si och så med detta. Därför är det ännu viktigare att din dator är uppdaterad och att du har datorns egen brandvägg aktiverad.

Kanske har du i routern du har i fritidshuset möjlighet att aktivera så kallat gästnätverk? Datorer, paddor och telefoner som ansluter till gästnätverket kommer vanligtvis inte åt övriga enheter i nätverket. Nätverkssegmentering, det vill säga att använda gästnätverk, är bra! Och detta gör att du verkligen kan njuta av dina lediga dagar.

Vill du inte missa mina tips om IT i allmänhet, brandsäkerhet, miljöarbete och prisoptimering? Passa i så fall på att prenumerera på Falk Systematiks nyhetsbrev.

Glad påsk!

Rulla till toppen