Google Fonts bryter mot GDPR

Google Fonts

En regional domstol i München har kommit fram till att användningen av Google Fonts bryter mot GDPR! Flera nyhetssajter, bland annat The Hacker News, rapporterar att domstolen kommit fram till att det inte är förenligt med GDPR att webbsajter hämtar hem Googles fonter från Google istället för att lagra dem lokalt på webbservern.

Googles fonter används på över 50 miljoner webbsajter. GDPR gäller i hela världen för företag som jobbar mot den europeiska marknaden.

Huruvida domen kommer att vinna laga kraft eller inte kan jag ju så klart inte säga något om, men varför är du inte proaktiv och kontrollerar ditt företags webbsajt redan idag. Hur gör du detta enklast? Surfa in på webbkoll.dataskydd.net och ange domänadressen du vill undersöka. När webbkoll har skannat igenom sajten och du får svaret så scrollar du ner till Tredjepartförfrågningar.

Självklart kan du använda Googles fonter, men du måste lagra dem lokalt på din webbserver. Det är inte förenligt med GDPR om du hämtar dem varje gång någon besöker ditt företags webbplats.

Vill du kolla hur systematik.nu klarar denna test? Feel free to do it!

Kontakta mig via e-post (pontus.falk@systematik.nu) om du vill ha hjälp att slippa använda Google Fonts. Du får också gärna prenumerera på mitt nyhetsbrev.

Rulla till toppen