Ska du uppgradera till WordPress 5.9?

uppgradera wordpress

Hur håller du kolla på när det är dags att uppgradera WordPress?

Det är skillnad på att uppdatera och att uppgradera

Sannolikheten att en webbsajt använder WordPress, WP, är rätt stor. För några dagar sedan såg jag en siffra om att 40% av alla sajter bygger på WP. Kanske använder ditt företags webbsajt WordPress? Igår, den 25 januari släpptes WordPress version 5.9.

Du hör säkert väldigt ofta att du alltid ska köra den senaste versionen av en programvara. Det är en sanning med modifikation – du ska alltid köra en säkerhetsuppdaterad version, men det är en helt annan sak! WordPress säkerhetsuppdaterar än så länge alla versioner sedan version 3.7 som släpptes den 24 oktober 2013. Vilken version du ska använda beror till stor del bland annat på vad du* har gjort för anpassningar av sajten. En annan sak som styr vilken version av WP du kan använda är vilka databasversioner webbhotellet kan erbjuda där din webbsajt ligger.

Det är alltså skillnad på att uppgradera (gå från WP version 5.8.x till 5.9) och att uppdatera (gå från WP version 3.7.36 till 3.7.37).

Det webbhotell där systematik.nu ligger (One.com**) och som jag är mycket nöjd med erbjuder den senaste versionen av databasen MariaDB. Eftersom jag byggt systematik.nu själv så har jag redan uppgraderat WP till version 5.9. De få anpassningar jag gjort är enkla för mig att göra om när jag uppgraderar WP.

Glöm inte tilläggen

Ditt företags webbsajt använder säkert en rad tillägg (engelska: add-on). Glöm inte uppdatera dem också! Dessutom ska du inte ha fler tillägg installerade på din webbsajt än vad du verkligen använder. Extra viktigt är uppdaterade tillägg om du har en online-försäljning på webbsajten.

Kanske har webbyrån som byggt din webbplats använt ett eller flera egna tillägg på ditt företags webbsajt. Har du säkerställt i avtal med dem att om de måste tillhanda hålla säkerhetsuppdateringar för detta/dessa tillägg? Ju mera speciallösningar du har, desto svårare är det dessutom att byta webbyrå eftersom den nya webbyrån kanske inte kan erbjuda uppdateringar på tillägg som andra har skrivit. Du kan alltså inte bara ha fokus på att uppgradera själva WordPress!

Behöver du hjälp?

Var det länge sedan någon tittade över din WP-installation? Hör av dig om du behöver hjälp! Jag är på inget sätt expert på grafisk utformning, men systemen bakom webbsidorna behärskar jag väl! Du vet väl också att jag ungefär varannan månad skickar ut ett nyhetsbrev? Prenumerera gärna!

Fotnot:
*) Du eller den webbyrå du använder
**) Länken ger dig 120:- i rabatt om du tecknar ett nytt avtal med One.com antingen för en ny domän eller om du flyttar din befintliga domän

Rulla till toppen