Google Analytics förbjuds inom EU?

Google Analytics förbjuds inom EU?

Efter att Österrikes dataskyddsmydighet, Datenschutzbehörde, kommit fram till att Google Analytics (GA) bryter mot GDPR så kommer hela EU följa efter. Detta innebär att GA i dess nuvarande form snart är ett minne blott. Min alldeles egna förhoppning är att Google Analytics förbjuds inom EU eftersom det finns mycket bra alternativ.

Du som är ansvarig för ett företags webbplats har nu tre alternativ:

  1. Köra huvudet i sanden likt en struts och hoppas att ingen anmäler din webbplats till Post- och Telestyrelsen
  2. Hoppas att Google till slut slutar exportera data om dina besökare till servrar i USA
  3. Vara proaktiv och byta till Matomo Analytics (MA), ett verktyg som ger din samma möjligheter som du har i GA

MA kan lagra information om besökarna lokalt på din webbplats. Har du din webbplats inom EU/EES så är det bara en part som kan se informationen om dina besökare – webbhotellet som driftar din webbplats – och de ser ju informationen ändå. Du kan också välja att låta Matomo lagra informationen om dina besökare och väljer du detta alternativ så stannar all information inom EU/EES.

GA kan också ge dig värdefull information om besökarna utan att lagra några kakor på besökarens dator/läsplatta/telefon.hårdvara?

Falk Systematik har satt upp MA på flera webbplatser. Behöver du hjälp eller har frågor så kontakta mig, gärna via e-post. För visst är du smart och agerar proaktivt innan Google Analytics förbjuds inom EU?

Matomo har i ett blogginlägg under rubriken Google Analytics Now Illegal in Austria; Other EU Member States Expected to Follow förklarat rätt väl problematiken med att använda GA om man vill följa GDPR.

Rulla till toppen