Nyhetsbrev från Falk Systematik

Januari 2022

Falk Systematik

Efter en höst av återhämtning i resebranschen har vi åter fått uppleva en våg av nya Covid-19-fall. Spridningen av Omikron-varianten går i en rasande fart och till och med de som fått sin tredje vaccindos verkar kunna drabbas. Till och med de som tidigare testat positivt för Covid-19 och som fått två doser vaccin verkar kunna drabbas.

Samtidigt läser vi om flygresenärer som lämnat negativa tester när de kliver på ett flygplan för att testa positivt när de kliver av. Därmed får många sina resor förstörda. Vi har också kunnat läsa om mycket hög smittspridning i den svenska fjällvärlden under jul- och nyårshelgerna.

Fortfarande står alltså alla led i resebranschen inför en mängd utmaningar. Jag skrev i mitt nyhetsbrev i november om problemen med att hitta rätt personal. Den erfarna personal som sagts upp sedan pandemin startade har hittat jobb i andra branscher eller har börjat studera. Personalbrister kommer bli skriande i framtiden och risken är att en av de svenska basnäringarna kommer lida svårt, och därmed är risken att Sveriges tillväxt kommer påverkas negativt.

Fortsatt gäller alltså att göra allt för att hitta kunder i nya marknader och att vara på tå. Samtidigt måste hela resebranschen göra allt som står i vår makt för att bromsa smittspridningen av Covid-19.

Väl mött i framtiden!

Hälsningar,

Pontus Falk

Budget 2022 – nu ska den följas upp

Arbetet med Budget 2022 borde nog vara klart på de flesta hotell. Självklart är det nästintill omöjligt att budgetera det kommande året med tanke på att vi inte kan ha en aning om hur alla Covid-19-varianter kommer påverka resandet.

Samtidigt är inte en budget något annat än ett väl genomarbetat dokument att hålla sig i när det börjar blåsa. Budgeten gör att vi snabbt kan se vilka kostnader vi kan dra ner på när intäkterna inte blir som beräknat.

Vad har du för rutiner för att följa upp den budget du gjort eller varit med om att göra? Är du på tårna för att göra prognoser? Ser du i tillräckligt god tid att de kommande månaderna inte bokar på i den takt som krävs för att du ska kunna nå budget eller är din tillvaro så stressad att du har fullt upp med att leva i innevarande månad?

Vi kan ägna oss åt att släcka bränder, men ännu bättre är om du har rutiner för att systematiskt jobba med framtida siffror istället för att arbeta med dagens och morgondagens intäkter och kostnader.

Budgetuppföljning går hand i hand med Yield Management och behöver du hjälp med detta på ditt hotell så tveka inte att höra av dig!

Nytt år, ny miljörevision

För många företag innebär ett nytt år även en ny revision av miljöarbetet.

Behöver du hjälp med miljörevisionen? Hör av dig, så ser vi tillsammans vad jag kan hjälpa ditt företag med.

Medverkan i Bli säker-podden

Har du missat att Falk Systematik medverkat i Bli säker-podden, Sveriges kanske största podd om IT-säkerhet?

Jag pratade med Karl Emil Nikka för andra gången om kryptering av e-post i avsnitt 150 och om Tor-nätverket i avsnitt 151. Karl Emil Nikka utsågs 2021 till Årets Säkerhetsprofil och det är naturligtvis en väldigt stor ära för mig att få medverka i podden. Att jag dessutom var först med att få gästa podden för tredje gången gör mig inte mindre stolt. Första gången jag medverkade i Bli säker-podden var 2019 när jag i avsnitt 34 pratade med Karl Emil Nikka första gången om kryptering av e-post.

Bli säker-podden produceras av Nikka Systems i samarbete med Bredband2.

Vikten av en säker IT-miljö och välutbildad personal som förstår att följa de riktlinjer som sätts upp behöver jag nog inte påminna om. Ett första steg är att inventera vilka system ni faktiskt har i er IT-miljö. Steg två skulle mycket väl kunna vara att analysera vilken påverkan avbrott i enskilda system har och hur ni kan sätta upp redundans för att påverkan ska bli så liten som möjligt.

Behöver du hjälp med något kring era IT-system så tveka inte att höra av dig. Det är inte säkert att jag kan hjälpa dig men jag kan i alla fall guida dig åt rätt håll genom de kontakter jag har.

Rulla till toppen