Falk Systematik i veckans Bli säker-podden

Foto: Depositphotos

Falk Systematik medverkar i veckans Bli säker-podden! I avsnitt 150 av Bli säker-podden pratar jag med Karl Emil Nikka om krypterad e-post och vilka fördelar Web Key Directory (WKD) kan ge dig som användare.

E-post är ju, som många redan vet, som att skicka ett vykort. Information kan läcka på vägen från avsändare till mottagare och det som kan läcka kommer med tiden att läcka. ”Jag har inget att dölja”-mentaliteten som många verkar lida av är som att likt strutsen köra huvudet i sanden. Strutsar är söta djur, men de är ju kanske inte bäst i klassen på att förebygga informationskapningar. Istället bör du skydda dig så mycket det går redan från början.

Du hittar veckans avsnitt av Bli säker-podden här. Om du vill prova om du har stöd för WKD så kan du alltid skicka mig ett e-brev, E-postadressen pontus.falk@systematik.nu har stöd för WKD!

Tack till Karl-Emil Nikka för att Falk Systematik fick medverka i veckans Bli säker-podden.

Ska jag börja podda själv?

Om jag skulle börja podda, vad skulle jag då podda om? Först och främst skulle en podd jag regelbundet medverkar i handla om IT-säkerhet och integritet. Därefter skulle jag nog podda om operativsystemet Linux och programvaror med öppen källkod. Dessa områden ligger mig varmt om hjärtat och har gjort så under många år.

När jag pratar med vänner om integritet blir jag ibland kallad foliehatt. Själv ser jag mig inte som en sådan. Istället vill jag helt enkelt bestämma själv vad andra ska veta om mig. Detta betyder inte att jag håller mig från exempelvis Facebook. Att jag skulle använda Gmail är dock otänkbart i och med att det finns andra leverantörer som, min uppfattning, erbjuder samma tjänst utan att följa mig dag och natt.

Linux har jag använt sedan 2001. På den tiden började jag med Red Hat Linux version 7.2. När Red Hat kommersialiserade Red Hat Linux bytte jag över till Slackware. Många anser nog Slackware vara en rätt obskyr linuxdistribution, men samtidigt lärde jag mig otroligt mycket. Parallellt använder jag Windows och Mac hemma, men sedan 2013 använder jag enbart Linux. Undantaget har varit på jobb jag haft där jag tvingats att använda Windows.

Bli säker-podden produceras i samarbete mellan Nikka Systems och Bredband2. Vill du ta del av mitt nyhetsbrev? Prenumerera här.

Rulla till toppen