Facebook har legat nere – vad väcker det för tankar hos dig?

Den 4 oktober 2021, på självaste Kanelbullens Dag, slutade bland annat Facebook fungera. Tillsammans med Instagram, WhatsApp och Messenger låg FB nere under cirka sex timmar1. I ett tidigt skede kom uppgifter om att problemet orsakats av att routingen försvann till hela Facebook2. . Problemet lär ha varit ett mänskligt misstag.

Misstag sker alltid. Kopplat till hotellbranschen så har jag en gång bokat ett hotellrum i Stockholm för 18:- inklusive frukost. Nej, jag är inte född på 1800-talet, även om mina barn ibland verkar tro det. Istället gissar jag på att det även i detta fallet var ett misstag. Egentligen skulle rummet egentligen skulle ha kostat 918:- eller 1080:-. Säker hade någon stackare halkat på tangentbordet och lagt ut fel pris på Booking.com.

Tänk efter före!

Hur väl förberett är ditt företag på att den mänskliga faktorn sätter käppar i hjulen? Hur kommer du ut på Internet om en fiber grävs av? Vad gör du om du och dina kollegor inte längre kommer åt era mejlservrar eller om ert bokningssystem går ner under flera dagar? När kontrollerade du senast att de backup’er som du tror att ni tar på era datorer och servrar verkligen fungerar så att ni kan återställa data?

Behöver du hjälp att genomlysa era system och processer för att kunna skapa rutiner för att minimera de uteblivna intäkterna som ganska snart blir resultatet av tekniska haverier?

Källhänvisning:
1) https://downdetector.se/problem-storningar/facebook/
2) https://www.expressen.se/dinapengar/chatta-med-it-experten-om-facebooks-kollaps/

Rulla till toppen