Matomo – alternativ till Google Analytics om du bryr dig om besökarna och deras rätt till integritet

Jag har i olika sammanhang pratat varmt om Matomo, ett alternativ till Google Analytics som inte kränker besökarnas integritet. Vid en summering av 2021 års besöksstatistik på systematik.nu får jag bland annat enkelt fram följande kartor. Jag har valt att inte kunna se om en besökare är återkommande eller inte.

Med Google Analytics skickas information om besökarna på en webbplats till USA. När du besöker systematik.nu lämnar ingen information om dig utanför EU/EES-området.

Om du också ser Matomo som ett alternativ till Google Analytics men inte vill byta för att du inte ska tappa historik? Inga problem, du kan importera data från Google Analytics. Börja gärna med att testa Matomos live-demo.

Jag får också enkelt och tydligt reda på vilka sidor som är mest besökta. Hade jag använt Matomo redan under 2020 så hade jag dessutom fått tydliga besked om förändringar från 2020 till 2021. Redan nu kan jag få besked om förändringar från en vecka eller månad till en annan.

matomo alternativ till Google Analytics

Facebook-pixlar

Det är inte bara Google Analytics som skickar detaljerad information om en webbplats besökare till USA. Även så kallade Facebook-pixlar gör det. För min del tycker jag det är rätt skönt att veta att jag aldrig kommer kunna få brev från Integritetsskyddsmyndigheten eller Post- och Telestyrelsen om att systematik.nu inte följer gällande lagstiftning.

Hör av dig till mig om du vill ha hjälp att växla över från Google Analytics till Matomo! När du ändå är här så tipsar jag om att du kan prenumerera på Falk Systematiks nyhetsbrev.

Rulla till toppen